Orbán kormány és a nem fizető albérlők rejtélyes világa.

Az illiberális bérlő

Az illiberális bérlő

Segíti a törvény a csaló albérlőket

2017. március 14. - illiberalisberlo

Nem fizető lakásbérlők adatait tette közzé egy internetes oldal, hogy a lakást kiadóknak segítsenek elkerülni a csalókat. A támadások miatt az oldal egy nap után megszűnt. A kérdés viszont nyitva maradt: mit tehet a tulajdonos a nem fizető albérlővel?

Aki adózik, azt megvédik a jogszabályok

Az adóhatóság információi szerint 2009-ben összesen 67 ezer 528 magánszemély adta bérbe a lakását, és az így befolyt bérleti díjakból 73,3 milliárd forint folyt be a államkincstárba. Ugyanakkor az adózó főbérlők számánál háromszor-négyszer többen adják ki ingatlanjaikat. Õk így egyetlen forint adót nem fizetnek a bérlet után, viszont nem is védi őket semmilyen jogszabály a csalóktól.

Kifizetetlen közüzemi számlák, lakbérhátralék: sokszor csak ennyit hagynak maguk után az albérlők. Az ilyenek elkerülése érdekében hozták létre a rosszberlo.hu internetes oldalt, ahol a pórul járt bérbeadók megoszthatták a nyilvánossággal történetüket, a rossz bérlők nevét és adatait.

– Az oldalt már a megnyitása napjának estéjén meg kellett szüntetnem – árulta el az oldal üzemeltetője, Bencze Szabó Péter a Borsnak. – Az adatvédelmi törvény értelmében ugyanis nem közölhetjük a rosszakaratú bérlők adatait.

Az oldal népszerűsége azonban jelzi, hogy a probléma valós: egy nap alatt 4800-an látogatták, és 200 „lenyúlós” albérlőről érkezett bejegyzés. Még a témához értő jogász szerint is dicsérendő a kezdeményezés.

– Hatóságilag ellenőrzött formában igazán hasznos egy ilyen adatbázis – véli dr. Géczi Beatrix. – Általános tapasztalat, hogy a bérbeadók, félve az adózási kötelezettségtől, szerződés nélkül adják ki a lakásukat. Viszont így a törvény a bérlő oldalára billenti a mérleg nyelvét – magyarázza a jogi szakértő. Az albérlők sokszor nem csak a bérleti díjjal, de a közüzemi számlákkal sem törődnek.

Ilyen esetekre dr. Boross Norbert, az Elektromos Művek (ELMÛ) Nyrt. kommunikációs igazgatója azt javasolja: ügyvédnél kössünk hivatalos szerződést az ingatlan bérbeadásáról. De más lehetőség is adódik:

– Meg lehet úgy állapodni, hogy a mérőóra a bérlő nevén legyen, és ő szerződjön a szolgáltatóval. Ebben az esetben rajta hajtják be a tartozást, nem pedig az ingatlan tulajdonosán – mondta el dr. Boross Norbert.

 

A cikk eredetileg a borsonline.hu weboldalon jelent meg

http://www.borsonline.hu/aktualis/segiti-a-torveny-a-csalo-alberloket/26853

A bejegyzés trackback címe:

https://illiberalisberlo.blog.hu/api/trackback/id/tr6912308775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Denise Hogyisdugják 2017.03.15. 18:08:37

nevetséges. talán az államnak kellene segítenie ezeknek az adócsalóknak, hogy hozzájussanak az illegális jövedelemhez? nem félnek az adózási kötelezettségtől, hanem szándékosan megpróbálják elkerülni azt...

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2017.03.15. 19:05:02

Talán nem kellene az egekbe emelni a bérleti díjat, többen tudnák hosszú távon is megfizetni. Albérletbe ugyanis nem a milliomosok mennek, még akkor se, ha a lakástulajdonosok legszívesebben csak azoknak adnák ki a lakásaikat.

Vulgo 2017.03.15. 19:27:27

EU n kivuli, pl. us szerveren kell elhelyezni. Problem solved.

SenkiAkiAlfonz 2017.03.15. 19:32:00

@Hujber Tünde: es ezt megis hogyan gondolod? Legyen minden lakastulajdonos magylelku emberbarat es adja ki annyiert a lakasat, hogy 50-60 ev alatt se teruljon meg, csak, hogy jo legyen a berloknek? Ez szimpla uzlet... No meg persze idonkent a tulaj festessen ki, cserelje ki a kazant, mosogepet, tegye rendbe a konyhat, fizesse a tarsashaz felujitasat puszta baratsagbol? Egy 20 millios lakasnal, plane butorozottnal teljesen realis a 130.000 koruli berleti dij.... Ebbol 30.000 csak az ado, 83.000 egy realis megterules, marad 17.000 "haszon" amibol fizetni kell a felujitast is...

anyadmajma 2017.03.15. 19:47:45

hehe, a szolgáltató a bérlőn hajtja be? mióta? és akkor velem miért írattak alá egy nyilatkozatot, hogy ha nem fizet a bérlő, rajtam hajtják be?
És vajon az ügyvédnél kötött szerződés és leadózás esetében hogy is védi a főbérlőt a törvény? Kijön a rendőr 30 napon belül és kirakja? vagy pereskedek évekig, aztán majd csak lesz valami?
A jegyző határozata olyan, int a záróvonal, nem betonfal.

Zsuzsi25 2017.03.15. 20:01:07

@anyadmajma: Foleg ha gyereke van. Mert azt meg nem rakhatod ki soha. Sajnos. Nekik nem kell fizetni.....Gyerekesnek nem szabad lakast kiadni

qwertzu 2017.03.15. 20:45:46

"Meg lehet úgy állapodni, hogy a mérőóra a bérlő nevén legyen, és ő szerződjön a szolgáltatóval. Ebben az esetben rajta hajtják be a tartozást, nem pedig az ingatlan tulajdonosán – mondta el dr. Boross Norbert."

Felesleges. Ha a szolgáltató kikapcsolta a szolgáltatást, addig nem kapcsolja vissza, amíg a tartozás fennáll. Következik, hogy vagy vár a tulaj egy rakat időt, amíg a szolgáltató behajtja a pénzt, vagy kifizeti ő maga. És ilyenkor persze ismét a tulajnak kell behajtania a pénzt.

qwertzu 2017.03.15. 20:49:58

@Hujber Tünde: Jó. Add ki olcsón a lakásod.

@anyadmajma: Az ügyvédnél kötött szerződés sehogy. A közjegyző előtt kötött viszont segíthet.
miko.hu/content/hu/berleti_szerzodes

2017.03.15. 21:12:45

"Meg lehet úgy állapodni, hogy a mérőóra a bérlő nevén legyen, és ő szerződjön a szolgáltatóval. Ebben az esetben rajta hajtják be a tartozást, nem pedig az ingatlan tulajdonosán"

Az óra marad a tulaj nevén és a számlák összegét hozzáadja a bérleti díjhoz. Abban a pillanatban, hogy a bérlő nem tud fizetni indul a felmondás. Ha közben fizet akkor esetleg maradhat tovább.

2017.03.15. 21:16:45

@Hujber Tünde: az árakat a kereslet/kínálat határozza meg. Csalók ellen meg semmit sem ér mert 20 ezer forinttal ugyanúgy átver mint 200 ezerrel.

Arcade Macho 2017.03.15. 22:02:45

@Vulgo: a nyiltan antiszemita tuggyukkik vugan futkarozott anno, es az amcsik hagytak csak, szoval tenyleg nem ertem en ezt...
raadasul ma mar cloudban toljak...

Arcade Macho 2017.03.15. 22:06:04

@anyadmajma: "hehe, a szolgáltató a bérlőn hajtja be? mióta? és akkor velem miért írattak alá egy nyilatkozatot, hogy ha nem fizet a bérlő, rajtam hajtják be? "

ez az ELMUs fazon tenyleg egy idiota libbant
a lakas a merooraval nem szokott elszaladgalni, rak.rjak es kesz
mashol is pont ez van, kilep a tulaj, mar messze van elerhetetlen, akkor hivjak az aktualis tulajt hogy akkor szopni azt fog, a kerdes csak az hogy mekkorat (Fotav amugy)

2017.03.16. 00:50:26

Ez a közüzemi számla-mizéria azért szokott előfordulni, mert a legtöbb tulaj egy smucig disznó, és befektetni a lakásba, de még a saját seggét megvédeni is sóher.
Van megoldás a közüzemi számlatarozás elkerülésére. Úgy hivják feltöltőkártyás mérőóra gázra, áramra, vizre (bár ez utóbbi elég sok helyen benne van a közös költségben, és nem is hatalmas összeg).
Szóval, siránkozás helyett, elballagni kell a szolgáltatókhoz, és feltöltőkártyás órákat beszereltetnia bérleménybe. Ha a bérlő nem fizet az ő baja, neki nem lesz árama, gáza főzéshez/fütéshez vagy vize. Ja, igen, nem jár alanyi jogon mindenkinek, szóval nincs ingyen. De mondom, a legtöbb lakástulaj egy smucig disznó.

Arcade Macho 2017.03.17. 14:18:39

@Pink Petsch: aki nem fizeti ki a sajat fogyasztasat az kepes arra is hogy onkenyesen vetelezzen

a nagyfeju ELMUs kiskancso nyiladozhatna akkor hogy keremszepen majd mi levadasszuk azokat akik jogtalanul veteleznek, semmi gond lesz egy gorillacsapatunk aki megoldja a dolgokat...
viszont az ELMUs nagyfeju kommunikacios doki az nagyon jol tudja hogy a lakasban elobb-utobb ugyis kell a záram oszt valaki tutti fizetni fog

illiberalisberlo · http://illiberalisberlo.blog.hu/ 2017.03.18. 01:19:15

@Arcade Macho: Van aki olyan szerződést írt alá, hogy a bérlő bejelenti a szolgáltató fele saját magát, aztán nem tette meg. De közben szolgáltató leolvasóját sem engedi be, s arra hivatkozik nem kapott értesítést. Amikor meg a leolvasó ott áll a tulajdonossal a háznál, és kihívják rendőrt azt mondja, most dolga van nem engedi be, majd jöjjenek vissza máskor leolvasni, miközben nevetgél meg mutogat.
Rendőr meg mondja nem tehet semmit. Mert ezt megteheti a törvények szerint.
Gondolj bele, mondjuk 3 évig nem engedi be ezzel elhúzza. Csak átalányt fizet. Mert a tulajdonos, nem lakott ott és sporolt. Ezek után jön a bérlő, megtéveszti, beengedi, jóhiszeműen jár el a tulajdonos.
Majd azt veszi észre nem íratta át a gázt vagy áramot, és nem fizeti a rendes gáz fogyasztást a bérlő.
3 év eltelik és bejut az elmű vagy a gázszolgáltató és egybe kiszámlázzák a 3 évet.
Jó esetben ha van annyi megtakarítása, hogy kifizesse a bérlő 3 évnyi gáz/áram fogyasztását, ebben az esetben megmarad a háza. Ha nincs nincs ennyi pénze. akkor végrehajtás, és ugrik a ház.
Lehet van olyan bérlő, aki szerint ez teljesen normális. Meg minden tulajdonos szemét smucig meg blabla.
De akkor is totál nevetséges ami bérlet piacon folyik.

2017.03.19. 17:19:18

@Arcade Macho: Hát ha tulajdonos a kecó felé sem néz, akkor megérdemli, ha a szolgáltatók rámásznak, mert lopja a bérlője a "jóságokat".
@illiberalisberlo: Igen, édesapa, ezt a 3 évet megspórolhatta volna a valós vagy képzeletbeli lakástulaj, ha feltöltőkártyás mérőórákat szereltet fel a kecóba. És igen smucig volt, megszivta. Ez van.
Mellesleg, bérlőként is sokkal faszább a feltöltőkártya, mint ár mi más , pláne az átalány, ami a legnagyobb lehúzás, ami csak létezik.

Arcade Macho 2017.03.19. 22:25:04

@Pink Petsch: arra valaszoljal legyszives mi tortenik az altalad felvazolt esetben amikor a tulaj nem smutzig soher es vett olyan kuponos villanyorat, akkor amikor lopja az aramot a kis husi berloke, akkor kinek szamlazzak ki a dolgot a vegen?
jo ertem en hogy ra kell nezni a keczora meg ilyesmi, de az egyszeruseg kedveert tetelezzuk fel hogy a tulajdonos nem ohajtja heti ket alkalommal vegigellenorizni a keczot random idopontban

Zita Dunai 2018.01.22. 03:34:01

@illiberalisberlo: A nemfizető, csaló albérlőket védi a törvény. Ha pl. kilakoltatási pert indítasz a nemfizető albérlő ellen és már 3-4 év után majdnem megnyered a pert, viszont a "szemfüles" albérlő kiadja az ingatlanod egy másik albérlőnek, aki be is költözik a tudtod nélkül, onnantól kezdve újra lehet kezdeni az egész pereskedést a jogtalanul tartózkodó új albérlő ellen .A birtokvédelem csak a csalókat védi. A tulajdonosra nem vonatkozik a birtokvédelem. De tovább megyek. Nem csak azok járhatnak így akik kiadják az ingatlanukat albérletbe. Bárki akinek lakása, háza van és mondjuk el megy nyaralni, és ezalatt beköltözik valaki a házba, és három napnál tovább ott tartózkodik, már jár neki a birtokvédelem. Az ingatlan tulajdonosnak nem jár a birtokvédelem. Mi ez? Rossz a törvény és tenni kellene ellene. Mivel sokan vannak akiket becsaptak a csalók,csatlakozni kellene egy csoportba, akik jelenleg is azzal kínlódnak, hogy a csalót kitegyék az ingatlanjukból.
süti beállítások módosítása