Orbán kormány és a nem fizető albérlők rejtélyes világa.

Az illiberális bérlő

Az illiberális bérlő

A csaló bérlő hamis szerződéssel megszerezte az ingatlanomat!

2017. december 12. - illiberalisberlo

Segítség, átvertek!

 

 

A lakásmaffia áldozatainak száma sajnálatosan emelkedő tendenciát mutat.  A legelterjedtebb módszer, amikor az elkövetö kibérel egy lakást, és az hamisított aláírással  ellátott hamis adásvételi szerződés segítségével a telekkönyvben átíratja a saját nevére, majd az így "megszerzett" lakást értékesíti.

 

Mit tehetünk akkor, ha már megtörtént a baj, és a földhivatal már be is jegyezte a lakásunkra a csaló tulajdonjogát? Ilyen esetben úgynevezett törlési pert kell indítanunk, amelyben az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés törlését és az eredeti állapot helyreállítását, vagyis a tulajdonjogunk visszajegyzését kell kérnünk a bíróságtól

 

Ahhoz viszont, hogy a bíróság a korábbi bejegyzés törlésére, valamint a tulajdonjogunk visszajegyzésére irányuló kérelmünknek eleget tegyen, a keresetben annak a megállapítását is kérnünk kell, hogy a földhivatali bejegyzés alapjául szolgáló jogviszony ‒ a cikkünk példájánál maradva a hamisított adásvételi szerződés ‒ érvénytelen (semmis), vagy már eleve létre sem jött.

További problémát jelenthet annak eldöntése, hogy a hamisított adásvételi szerződés érvénytelenségére, vagy inkább annak a létre nem jöttére érdemes hivatkozni, de a döntés meghozatalába segítség lehet, hogy míg érvénytelenségi kereset esetén tárgyi illeték-feljegyzési jogunk van, addig a szerződés létre nem jöttére történő hivatkozásnál a perindításért még akkor is, ha a hamis szerződés bűncselekmény eredményeként „jött létre”, az általános szabályok szerinti 6% illetéket kell fizetnünk.

 

Ki kell ábrándítanunk a kedves olvasót, ha úgy gondolja, hogy amennyiben a csalót sikerül leleplezni, vád alá helyezni, és elítélni, akkor a büntetőbíróság amellett, hogy verdiktet hoz a csaló felett, a pórul járt lakástulajdonos kérelmére hivatalból fog intézkedni az eredeti állapot helyreállítása, és így a lakástulajdonos tulajdonjogának a visszaállítása iránt.

Nos, a bírói gyakorlat azt mutatja, hogy a büntetőbíróságok az ilyen tárgyú ügyekben a lakástulajdonosok ezen polgári jogi igényét – teljesen érthetetlen módon ‒ rendszerint nem teljesítik, hanem azt egyéb törvényes útra terelik.

Ahogy az látható, a bajba jutottaknak bizony nincs könnyű dolguk, ha a jogi útvesztőkben egyedül, ügyvédi segítség nélkül akarják érvényesíteni a jogos tulajdoni igényüket.

 

 

 

Szerzőnk dr. Bihary Ákos ügyvéd, a Jogadó Blog szakértője

Ecovis Hungary Legal, ecovis.hu

 

A cikk eredetileg a https://ingatlanhirek.hu/ado-es-jog/70727/ weboldalon jelent meg.

 

Megyjegyzés:

Figyelem! Ahogy többször írtuk, főleg nyugdíjasokra utaznak az átverők.

Ha idős rokonod vagy ismerősöd kiadja a lakását/házát, hogy gyerekeihez költözzön esetleg más miatt, próbálj neki segíteni.

Vannak akik életvitelszerűen vernek át másokat és ebből élnek, sőt olyanok is akadnak akik nem lakás céljából bérelnek hanem tetemes bevételre tesznek szert vállalkozásokat működtetnek így Magyarországon.

Sajnos törvénykezési szinten se Orbán Viktor se Lázár János nem hajlandó semmit tenni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://illiberalisberlo.blog.hu/api/trackback/id/tr7613479575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása