Orbán kormány és a nem fizető albérlők rejtélyes világa.

Az illiberális bérlő

Az illiberális bérlő

A hiper olcsó albérlet. Április 8 folytatjuk!

2018. február 27. - illiberalisberlo

 

 

 

Az illiberális szuper olcsó bérletet nem csak úgy lehet elérni, ha az ember 70-80 éves nyugdíjasoktól ( K A T T ) kibérel egy ingatlant, majd az arcukba nevet és nem fizet, miközben tartozásokat halmoz fel, ahogy korábban számos példán keresztül bemutattuk.

 

Hanem ha a bérlőnek vannak politikai kapcsolatai. Bár nem hinném valakinek ez újdonságot jelentene

 

Következzen néhány olcsó albérlet a várból:

 

 
 

Jó dolga van a budavári polgármesternek

 

  

Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet

 

Az I. kerületben, a főváros egyik legelőkelőbb részén, a Várnegyedben jutott hozzá egy 71 négyzetméteres önkormányzati lakáshoz Nagy Gábor Tamás, a városrész polgármestere – értesült lapunk.

 

A fideszes politikus 2013-ban szerezte meg a bérleti jogát a Táncsics Mihály utca 23.-ban található patinás műemlék ház egyik lakásának. A budavári önkormányzat a Magyar Nemzet megkeresésére közölte, a polgármester életvitelszerűen lakik az ingatlanban, amihez nyilvános, piaci pályázaton jutott hozzá.

 

Hozzátették, a lakásért havonta 81 203 forintot fizet Nagy Gábor Tamás, ez az összeg a „piaci pályázaton megajánlott bérleti díj”

 

Az Ingatlan.com adat­bázisa szerint például a közeli Szentháromság téren egy csaknem azonos méretű – 74 négyzetméteres – lakást havonta 370 ezer forintért lehet kibérelni.

 

Utánanéztünk annak is, hogy a polgármesternek kiadott ingatlannal megegyező paraméterekkel hol kínálnak kiadó lakást.

Kiderült, hogy például Debrecenben egy tízemeletes panelház nyolcadik emeletén bérelhető egy 71 négyzetméteres, távfűtésű lakás, éppen 80 ezer forintért. De Soroksáron, Egerben és Pécsett is találtunk ugyanekkora ingatlanokat 80 ezer forintos bérleti díjért.

Nem mellékes körülmény, hogy a polgármesternek saját tulajdonú lakása is van. Vagyonnyilatkozatai lapján a főváros XI. kerületében egy 69 négyzetméteres ingatlan kizárólagos tulajdonosa, valamint Leányfalun egy közel 3500 négyzetméteres üdülő is a birtokában van. Továbbá a közelmúltig egy másik – 158 négyzetméteres – ingatlannak is társbérlője volt.

 

Az I. kerületi polgármester volt felesége havi 80 ezret fizet egy 158 négyzetméteres tetőtéri lakásért a Budai Várban

 

A Magyar Nemzet perelte ki az állami tulajdonú budavári ingatlanhasznosító társaságtól, hogy mennyiért adják bérbe a budai vár egyik legelőkelőbb részén fekvő Dísz tér 15. szám alatt található lakásokat. 

Ez azért érdekelte a lapot, mert a lakások egyikében lakik Nagy Gábor Tamás polgármester volt felesége. És az derült ki, hogy olcsóbb itt lakást bérelni, mintha az ember Salgótarjánban vagy Nyíregyházán keresne magának lakást a piacon. 

A legnagyobb, 158 négyzetméteres lakásban lakik Nagy Gábor Tamás volt felesége, aki a tetőtéri lakásért havi alig több mint 80 ezer forintot fizet, azaz négyzetméterenként mindössze 510 forintot. A lap cikke szerint korábban a polgármester is itt lakott, a kaputelefonon kinn is volt a neve nemrég. Ugyanilyen négyzetméterár mellett lakik két lakó az épületben, egyikük egy 76, másikuk egy 78 négyzetméteres összkomfortos lakásért fizet nevetségesen keveset. 

Van két lakó, aki még ennél is kevesebbet fizet, négyzetméterenként 446 forintot. 

Ingatlanportálokon átböngészve a kerület árait, hasonló méretű lakást, mint amiben a polgármester volt felesége lakik, havi 500 ezer forintért lehet találni, míg egy 70 négyzetméteres lakás 300 ezer forint körül alakul. De az épületben működő posta viszont 4 ezer forintos négyzetméteráron veheti bérbe a helyiséget. 

A bérlők nevét nem árulta el az ingatlanhasznosító a lapnak. De az biztos, hogy legalább annyira szerencsések, mint azok a lakók, akikről a közelmúltban derült ki, hogy milyen kedvezményesen bérelhetnek az önkormányzattól. 

 

 

A budavári polgármester szülei is önkormányzati lakásban laknak

 

Nemcsak a budavári polgármesternek van az önkormányzattól hiperolcsón bérelt lakása a Várban, de Nagy Gábor Tamás nyugdíjas szülei is itt élnek.

 

Méghozzá abban a lakásban, amelyről eddig úgy tudtuk, hogy a korábbi feleség cége bérli. A polgármester szerint ez teljesen szabályos, a cég nyerte el az önkormányzattól a bérletet, de utána a szülei "bérlőtársak" lettek

 

Úgy tűnik, nem véletlenül, ugyanis a lakásban valójában a polgármester szülei rendezkedtek be, így a politikus újabb családtagjai élhetnek az elit környéken. A Pala utcai ház alig 800 méteres sétára van a polgármester Táncsics Mihály utcai lakásától, ahol az önkormányzat korábbi közlése szerint Nagy Gábor Tamás „életvitelszerűen” él.

Százmilliókból felújítva, ünnepélyesen átadva, szülők beköltözve

A cégjegyzék alapján Nagy Gábor Tamás volt feleségének cége, a Forensis Consultum Szolgáltató Kft. 2009 óta ide van bejelentve, a székhelye jelenleg is a Pala utca 8. földszinti lakásában található. Az ügyvezető Szilvágyi Anita, akinél lakcímként az előbbi, Dísz tér 15. szám alatt található bérlemény van megadva. Az asszony még a polgármester nejeként jutott az önkormányzati ingatlan bérleti jogához.

 

Hvg foto

Valóban, a környezet idilli, a kert csodaszép, a földszinti lakók láthatóan saját lakásuknál teraszokat, kiülőket alakítottak ki, gyerekeknek szánt játszórésszel, máshol étkezőgarnitúrával berendezett terasszal. A város zaja nem is hallatszik, miközben Buda szívében járunk. A házat a budavári önkormányzat újíttatta fel 210 millió forintból 2011 és 2013 között, ekkor tették rendbe a barokk lakóház egyik szárnyát, homlokzatait és ekkor korszerűsítették a földszinti lakásokat – így valószínűleg azt is, amit az exfeleség cége bérel, a szülők pedig használnak.

 

Hvg foto

A zárt belső részen nem csináltak titkot abból, hogy a Forensis Consultum cég székhelyén él Nagy Vitold, a polgármester édesapja és felesége is: a postaládán és a lakás ajtaján is ki van írva a nevük a cégnév mellé. Ezen túlmenően semmi jele céges tevékenységnek, teljesen magánlakásnak tűnik, a lakás előtti előtérben kényelmes kerti bútorgarnitúra áll, díszek, virágok, jópofa kopogtató az ajtón, amelynek ablaka tárva nyitva volt. A lakók láthatóan otthon voltak, azonban hiába csöngettünk, amire még a bent vadul ugató kiskutya is ráerősített, végül senki nem nyitott ajtót.

A benti szobában szoktak lenni” – próbált segíteni egy arra járó asszony. Végül sikerült megkérdezni a szemben lakó, éppen otthon lévő szomszédot, aki megerősítette, hogy valóban a polgármester szülei élnek a lakásban. 

 

A szüleinek lakhatását azzal magyarázta, hogy „a cég pályázaton nyerte el a lakás bérleti jogát, a szülei, Nagy Vitold és Nagy Vitoldné pedig a jogszabályoknak megfelelő eljárást követően létesítettek bérlőtársi jogviszonyt 2015 decemberében”. A kerület vagyongazdálkodása terén minden a jogszabályoknak megfelelően történik, így ebben az esetben is a rendeletnek megfelelően zajlott minden – tette hozzá.

A válaszát követően a hvg.hu kikérte az ingatlan bérleti szerződését, illetve így a bérlőtársi megállapodást is, amellyel ezek szerint családon belül máshoz került a lakás.

A Pala utcai ház, ahol a polgármester szülei élnek, része volt a közel másfél évtizedes műemléképület-megújító programnak, amely során 18 műemlék házat újított fel a Budavári Önkormányzat. A kerület „vezetése mindig nagy figyelmet fordított arra, hogy megőrizze a kerület műemlékeit, hagyományait és ezzel a történelmi városrész egyedi hangulatát, az építészeti és kulturális értékeket” – írták az erről szóló közleményben. A programra közel 2,7 milliárd forintot költöttek, amiből mintegy 1,4 milliárd forintot a főváros finanszírozott.

 

Olcsón bérel lakásokat Garancsiék cége a Várnegyedben

 

 

 

Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet

 

Még a kerület saját átlagos árszabásához képest is a töredékéért bérel lakásokat az I. kerületi önkormányzattól a Hernádi Zsolt Mol-vezető, Csányi Sándor OTP-vezér és Orbán Viktor miniszterelnök barátjának számító Garancsi István üzletember tulajdonában álló CD Hungary Zrt. A budai Várnegyed frekventált részén található Úri utcában a cég egy 45 négyzetméteres lakásért havonta csak 13 800 forintot, egy 340 négyzetméteres lakásért pedig 220 ezret fizet Budavár önkormányzatának – derült ki a kerület független (korábban DK-s) képviselője, Veres Dávid közérdekűadat-igényléséből. Nem ez az első eset a kerületben, hogy egyesek sokkal kedvezőbb körülmények között bérelnek ingatlanokat, mint az átlagemberek. Korábban a Magyar Nemzet derítette ki, hogy az I. kerületben, a főváros egyik legelőkelőbb részén, a Várnegyedben jutott hozzá egy 71 négyzetméteres önkormányzati lakáshoz Nagy Gábor Tamás, a városrész polgármestere.

Egy, a birtokunkba került döntéselőkészítő irat bizonyítja, hogy a kerület vezetése még a kerület saját árképzésénél is sokkal alacsonyabb áron adta oda a CD Hungarynak az említett ingatlanokat. Egy átlagembernek pályáznia kell a kerületi ingatlanokra, többen is adhatnak be kérelmet, majd egy folyamat végén választják ki őket.

A birtokunkban lévő irat szerint ugyanott – az Úri utcában – egy 46 négyzetméteres, félkomfortos lakást 76 ezer forintért adott ki egy magánszemélynek a kerület, tehát majdnem hatszoros áron. Viszont ha valaki nem az önkormányzattól bérel lakást a budai Várban található Úri utcában, hanem piaci áron akar hozzájutni egy bérleményhez, akkor súlyos százezreket kell fizetnie.

Egy ingatlanhirdetési oldalon böngészve nem találtunk olyan hirdetést, amely százötvenezer forintnál alacsonyabb áron kínálna bérleményt az Úri utcában. A CD Hungary alapvetően saját tulajdonú ingatlanok bérbeadásával foglalkozik. Egy kis keresgélés után meg lehet találni a társaság korábbi árlistáit. Ezek szerint a környéken a CD Hungary átlagosan négyzetméterenként 4000 forintért kínál bérbe adó ingatlanokat. Az Úri utca 70.-ben pedig még tavaly 6500 euróért kínált egy, az önkormányzati bérleményhez nagyon hasonló paraméterekkel bíró ingatlant. Ebben az épületben most a szudáni nagykövetség kereskedelmi képviselete működik.

 

 

 

 

 

Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet

 

 

Az I. kerület eddig is értékes ingatlanai amúgy hamarosan még értékesebbek lesznek. Felköltözik ugyanis a Várba három minisztérium, velük több ezer ember. Ez a lakásoknál és a vendéglátásban is fellendíti majd az amúgy is magasan árazó piacot és a keresletet, így a mostani és a jövőbeli ingatlannyertesek még nagyobbat szakíthatnak egy sikeres pályázattal. Az I. kerületi cégeknek adott, meglepően olcsó bérletek listájából kiderült, szinte nincs olyan önkormányzati ingatlan, amelyet piaci áron adna ki az önkormányzat.

Az egész rendszer felülvizsgálatra szorul. A folyamatot én egy feljelentéssel igyekszem majd gyorsítani – mondta lapunknak Veres Dávid. A képviselő hozzátette, hogy ezeket az ingatlanokat a kerület is bérbe adhatta volna piaci áron, nem kellett volna közvetítő, mert így a kerület pénzt veszít, ami felveti a hűtlen kezelés gyanúját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.05.

 

Természetesen az hiper olcsó bérleteknek nincs vége, hamarosan folytatjuk.

 

 

NE FELEDJÉTEK AKI NEM TÁMOGATJA A HIPER OLCSÓ INGATLANT BÉRLÉST AZ SOROS TERV SZOLGÁLATÁBAN ÁLL!

 

Nem mellesleg a migránsok befogadása mellett is áll, le akarja bontani a kerítést, át akarja nevelni a magyar népet, hogy tücskökből csinálja a perkeltet.

Végül emlékeztetőül a terv:

 

 

 

 

 

Az eredeti cikkeket a következő linkeken találod:

 

 

https://mno.hu/belfold/jo-dolga-van-a-budavari-polgarmesternek-1372005

http://hvg.hu/itthon/20170615_a_budavari_polgarmester_szulei_laknak_a_volt_feleseg_cegenek_berbe_adott_lakasban

 

https://444.hu/2017/05/05/az-i-keruleti-polgarmester-volt-felesege-havi-80-ezret-fizet-egy-158-negyzetmeteres-tetoteri-lakasert-a-budai-varban

https://mno.hu/gazdasag/olcson-berel-lakasokat-garancsiek-cege-a-varnegyedben-2406352

 

A bejegyzés trackback címe:

https://illiberalisberlo.blog.hu/api/trackback/id/tr7613701484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása