Orbán kormány és a nem fizető albérlők rejtélyes világa.

Az illiberális bérlő

Az illiberális bérlő

Négymillió forintos kárt okozott a nemfizető albérlő

2019. június 03. - illiberalisberlo

Botrányos lakásbérléseket, több millió forinttal megkárosított lakástulajdonosokat mutatott be az M1 csatorna Kosár című műsora.

A bérlők nem fizettek, de sokáig kiköltözni sem voltak hajlandóak. Lelakott, koszos, rengeteg tartozással hátrahagyott lakását mutatta be a tulajdonos a Kosár riportjában.

Vannak, akik úgy gondolják, ha ingatlanközvetítőn keresztül adják ki a lakásukat, biztonságban lesz az életük egyik legnagyobb értéke, főleg, ha mindezért még fizetnek is az irodának. Sajnos ez nem mindig van így.


Az apa Angliába ment, a család fizetésképtelenné vált

Az ingatlanközvetítő egy kétgyerekes családot hozott a lakásba, akikről ránézésre úgy tűnt, minden rendben van. Majd az apa Angliába ment dolgozni, és itthagyta az egész családot. ”Nem kaptak semmit a férjtől. A nő egyébként beteg, rákja volt, itthon dolgozott, és nem volt miből megélni, nem volt miből fizetni az albérletet” – meséli a tulajdonos.

Ezzel elkezdődött az 2 és fél éves herce-hurca, ami alatt az anyuka nem tudott fizetni semmit a lakásért.

Nézzünk utána, mit vállal az ingatlanközvetítő

Az ingatlanközvetítő viszont ezzel már nem foglalkozott. Ekkor derült ki a tulajdonos számára, hogy valójában nem igazán tud semmit sem a bérlőiről. Hiába a bérleti szerződés, a bérlő nem mozdult.

Közvetítő és közvetítő között nagy különbségek lehetnek, ezért nézzünk alaposan utána, hogy kivel szerződünk, és annak is, hogy mit vállal a szerződésben az adott ingatlanközvetítő. A legtöbben ugyanis csak azt ígérik, hogy összehozzák egymással a szerződő feleket.

“Nem abból áll egy bérlő megkeresése, hogy földobunk egy hirdetést, 5 képpel, alaprajzzal, és aki jön, az első embernek kiadjuk a lakást” – mondta Rák Edit ingatlan-tanácsadó.

Csökkenthetjük a kockázatot

Vannak olyan lehetőségek, melyekkel lényegesen csökkenthetjük az esélyét, hogy fizetésképtelen, kétes, esetleg csaló albérlőbe fussunk bele.

“Alapvetően van egy nyilatkozatunk, amivel ő hozzájárul ahhoz, hogy személyigazolványt, lakcímkártyát, adókártyát, banki papírokat, olyan dokumentumokat kérjünk el – munkáltatói igazolást vagy fizetési papírt – amivel tudja igazolni azt, hogy ő valóban ki fogja tudni fizetni a bérleti díjat és hosszú távon fogja az ingatlant bérelni” – hangzott el a műsorban.

A tulajdonos fizette a számlákat

A lakástulajdonos sajnálta a családot; több, mint 2 évig türelmes volt, fizette a közüzemi számlákat, hogy ne kapcsoljanak ki semmit és próbált a bérlővel megoldást találni a helyzetre, de sikertelenül.

“Még azt is felajánlottuk, hogy adunk neki pénzt, hogy egy másik lakásra le tudja tenni a kauciót, ami nem szép dolog a következő bérbeadóval, mert a problémát csak átlöktem valaki másnak, de ez sem használt” – nyilatkozta a tulajdonos.

Másfél millió forintos tartozást hagytak hátra

Végül egy albérlet felügyelettel foglalkozó szakmai csapat érte el, hogy a bérlő belássa, nem élhet ingyen más lakásában. ”Nem tudott fizetni, az anyagi körülményei sem tették ezt lehetővé, viszont már 1 millió forinttal tartozott” – nyilatkozta Dajka Zoltán ügyvezető.

A cégnek 5 hónap után sikerült elérnie, hogy a bérlők elhagyják a lakást, másfél millió forintos tartozást hagyva maguk után. A tulajdonos úgy tudja, hogy most a nagyszülőknél élnek. Most még takarítás és festés vár a lakásra, aztán a tulajdonos új, megbízható bérlőt keres. Vannak, akik viszont két évnél is tovább küzdenek a nem fizető bérlőikkel.

A Kosár riportja bemutatott egy több milliós tartozással otthagyott lakást, amit a bérlők teljesen tönkre is tettek

“Mindig kitaláltak valami történetet. A legdurvább az volt, hogy majd a szülei házát eladják, és akkor mindent lerendeznek, csak várjuk meg a vevőt” – meséli Antal Béla ingatlantulajdonos.

Egy házaspár vette ki a lakást két gyerekkel. “Egy ingatlanközvetítő hozta őket, jobban mondva, az albérlő keresett meg engem, és így kötöttük meg egy szerződést. Le volt írva, hogy mikor kell fizetni, hogy kell fizetni, csak hát nem lehet érvényesíteni” – mondta a tulajdonos, aki bízott az ingatlanközvetítőben, így nyugodtan kötött a bérlőkkel szerződést.

Az első néhány hónapot fizették, majd meggondolták magukat, és először egyre kevesebb pénzt, majd végül semmit nem adtak a tulajdonosnak. Viszont elmenni sem akartak, így maradt a tartozás halmozás.

Többen panaszkodtak ingatlanközvetítő cégekre

Más is panaszkodott arra, hogy ingatlanközvetítő cégen keresztül ismerte meg problémás bérlőjét. Szentes Csaba is bízott az irodában, és abban, hogy a közvetítésért kifizetett 420 ezer forintért cserébe megbízható bérlőt ajánlanak neki. A szerződést megkötötték, a bérlő valóban szimpatikus volt, csak egy idő után nem fizetett.

“Egy alkalommal fizetett az illető. Tízhavi bérleti díjjal tartozik és a rezsivel. Értelemszerűen rezsit sem fizetett, viszont kiköltözni sem volt hajlandó, hiába mondtam fel neki” – meséli Szentes Csaba. Szentes Csaba próbált segítséget kérni a ingatlanközvetítőtől is, aki sajnálkozott, de úgy gondolta, hogy emberileg és szakmailag helyesen járt el.

Négymillió forintos kár

Antal Béla először maga szerette volna kitenni a nem fizető bérlőit, de végül erről letett. ”Utánanéztem, hogy mi történik, ha személyesen lerendezzük ezt a dolgot, akkor rájöttem, hogy csak én kerülök vele bajba” – nyilatkozta Antal Béla.

A lakást teljesen tönkretették. Legalább egymillió forint lesz a helyreállítás és ehhez még jön az a hárommillió forint tartozás, amit a család az évek alatt felhalmozott.

A szakember azt mondja, hogy a simlis bérlőknek mindig van naprakész kifogásuk arra, hogy miért nem fizetnek. ”A legújabb standard szöveg mostanában az, hogy a tulajdonos tartozik. Általában nem fizetnek, mert az ágy recseg és ezért 500 ezer forintot kérnek, meg húz az ablaknál a levegő, és azért fizessen a tulajdonos…” – nyilatkozta a szakember.

Nézzünk utána a leendő bérlőnek

Vannak, akik életvitelszerűen élnek úgy, hogy egyik lakásból költöznek a másikba, és semmit nem fizetnek. Rendkívül fontos, hogy mielőtt kiadjuk a lakásunkat, alaposan nézzünk utána a leendő bérlőnek. Ellenőrizzük, hogy tényleg tudja-e hosszú távon fizetni a költségeket. Legyen gyanús, ha a jelentkező ebben nem partner.

 

A cikk eredetileg a hirado.hu weboldalán jelent meg.

http://www.hirado.hu/2017/07/14/botranyos-lakasberlesek-igy-keruljuk-el-a-problemas-alberloket/

A bejegyzés trackback címe:

https://illiberalisberlo.blog.hu/api/trackback/id/tr1212673347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása